Paul Franken in Het Nieuwsblad

Paul Franken 2 2

Paul Franken over de jeugd van KFC Turnhout

“Bij ons geen brullende coaches en ouders aan de zijlijn”

 

 

 

“Winnen mag dan wel belangrijk zijn, in onze club mag dat niet ten koste van alles gaan”, zegt Paul Franken van KFC Turnhout klaar en duidelijk. “We willen dat de jeugdspelers zich zonder druk van buitenuit ontwikkelen.”

Paul Franken 3 3

Paul Franken (48) is een bekende naam in het voetbal in de Kempen. Als speler was hij actief bij KFC Turnhout, Zwarte Leeuw, Beerschot, Westerlo, Schoten en Lichtaart. Nadien begon hij aan een trainerscarrière als (speler-)trainer bij Zwarte Leeuw. Hij had ook de sportieve touwtjes in handen bij Vlimmeren en FC De Kempen.

“Op een bepaald moment kreeg de microbe van het jeugdvoetbal mij te pakken. Ik begon aan een trainerscursus en intussen zit ik nog altijd in het jeugdvoetbal. Jeugdtrainer, jeugdcoördinator en lid van de raad van bestuur van KFC Turnhout. Eigenlijk een beetje te veel van het goede”, lacht Franken.

Jeugdvoetballers dromen er allemaal van ooit in de voetsporen te treden van Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. “Stiekem hopen ze allemaal ooit in de Jupiler Pro League aan de slag te kunnen. Minstens in de nationale voetbalreeksen. Maar de weg is lang. Vergeet niet dat heel veel talenten het niet halen en alles voor het voetbal hebben laten vallen. Daardoor hebben ze aan het einde van de rit soms zelfs geen diploma. De school is ontzettend belangrijk. Kinderen moeten ook naar een verjaardagsfeestje kunnen of op reis gaan met de ouders. Het kind staat centraal in de jeugdwerking en niet de ouders. We willen kinderen beter maken. De uiteindelijke bedoeling moet zijn om de jeugdspelers naar het eerste elftal te laten doorstromen.”

Paul Franken 4 2

Bij KFC Turnhout hechten ze veel belang aan positief coachen. “Bij ons geen brullende coaches! We vragen ook aan de ouders om de kinderen niet te veel druk op te leggen en niet langs de lijn te schreeuwen. In het complex aan de Leemshoeve staan zelfs bordjes met die boodschap erop. We willen ook niet dat de trainers in discussie gaan met de ouders. Dit seizoen lieten we onze trainers zelfs kennismaken met theaterstukken over het op een positieve manier coachen. Op termijn zullen ook de ouders die theaterstukken kunnen bijwonen om hen een spiegel voor te houden. We willen in ieder geval dat onze trainers boven het eventuele gebrul van de ouders staan en zeker niet de slaaf worden van de ouders”, waarschuwt Franken.

Samenwerken met buren

“Het allerbelangrijkste is elk kind op zijn niveau te laten voetballen, maar met de wetenschap dat je niet elke wedstrijd kunt winnen. Ik vind het geen slecht idee van de voetbalbond om in de reeksen tot U13 nog geen klassement op te maken. Al houden we intern de resultaten wel bij om een evaluatie te kunnen maken. In onze clubs zijn er interprovinciale reeksen en gewestelijke reeksen. We proberen alle spelers op hun niveau te laten voetballen en werken samen met clubs uit de buurt, zoals Verbroedering Arendonk en Merksplas voor het provinciale niveau en HIH Turnhout voor het gewestelijke niveau. Dat betekent onmiskenbaar een meerwaarde. Finaal moet het de bedoeling zijn om in een eerste elftal met de eigen opgeleide spelers te werken en geen spelers te lokken met buitensporige contracten.”

Door BART D'HAENE

Paul Franken 1 2