Tom Moons van duiveltje bij kfct tot hoofdtrainer

Tom Moons

Voetballen zat er bij Tom van kindsbeen in en daarom besloten zijn ouders met hem naar de duiveltjes van KFC Turnhout te gaan. Toeval bestaat niet, denk je dan? 

De eerste trainer van Tom was Frank Belmans. Tom speelde in die tijd onder andere met Bart Willemsen en Yasin Gul. Papa en mama Moons steunen hun zoon Tom al heel zijn voetballoopbaan. De trotse moeder van Tom gaat zelfs nog een stap verder. Ieder artikel over Tom wordt netjes uitgeknipt en dat levert al een mooie verzameling op. Dat er een brok talent in de jonge Tom zat, viel ook bij de vele topclubs uit de omgeving op, Westerlo klopt als eerste aan. En zo verdwijnt de zestienjarige Tom richting ‘t Kuipje. Van 1997 tot 2002 blijft Tom de kleuren van Westerlo verdedigen. Zijn gekende knieproblemen lopen echter als een rode draad door zijn spelersloopbaan maar ondanks die tegenslagen bouwt hij toch een mooie loopbaan uit. Hij wordt een topper bij Westerlo en komt nadien direct in de kampioenenploeg van KV Turnhout. Spelen met jongens als Bruno Versavel, Gunther Loyens en anderen is niet iedereen gegeven. Van bevordering naar tweede in enkele seizoenen en dan nog spelen in de top van tweede klasse. Het loopt lekker voor Tom.

Ondertussen leert Tom zijn grote liefde Kelly kennen. Samen trekken ze richting Ravels en ook dat loopt vlot. Tom scoort met twee schatten van zonen. Ondertussen zijn de jongens 4 en 7 jaar oud, wonen naast het veld van Flandria en lopen school in Ravels. De keuze om samen met hun schoolkameraadjes te voetballen bij Flandria is dan ook logisch.

Acht seizoenen lang blijft Tom Moons blauw wit trouw. Ondertussen leert hij veel van toptrainers als Fuat Capa en Renée Desaeyere. Zelf is hij een steun voor Kevin Janssens en Tom Proost. Tot 2010 speelt Tom bij KV Turnhout, nadien een seizoen in Rijkevorsel bij Zwarte Leeuw. Vervolgens nog vier seizoenen bij FC Turnhout als speler en het laatste ook als T2 onder Frank Belmans. Als de knie van Tom het toelaat, voetbalt hij nog gretig mee.

Een paar weken geleden komt dan het bericht dat Tom Moons trainer wordt van de fusieploeg KFC Turnhout. Hulptrainers worden Jef Dufraing, Bram Van Aelst. Paul Van Dijck wordt keepertrainer.

“Weken lang had onze sportieve staf onder leiding van manager Frank Belmans het erg druk met aanwerven van spelers. In die periode kreeg ik een telefoontje van Frank om even langs te komen. We hebben een avondje samen gezeten en na er een nachtje over geslapen te hebben, was het me duidelijk. Met dit voorstel kan ik mijn droom om hoofdtrainer te worden in realiteit omzetten. Trainer worden in vierde klasse is een buitenkans. Mijn familie steunt mij volledig in deze beslissing. Want veel zal ik niet thuis zijn het komende seizoen.”

 “Of ik tevreden ben met de kernspelers die we tot onze beschikking hebben? Absoluut. Zelf had ik vorig seizoen met Frank al een basis gelegd naar dit seizoen toe. We hadden al een verlanglijstje klaar. Spijtige zaak is het afspringen van een paar spelers om financiële redenen. Het is geen geheim dat we er graag Kevin Janssens en Tom Proost bij wilden. Van Kevin kan ik het nog begrijpen hij is al jaren profspeler. Tom Proost had ik echt liever bij ons gezien. Met zijn ervaring hadden we een extra sterke speler op het middenveld. Dan was er nog het afspringen van Haneveer, Van Oproy en Van Dingenen. Het is niet helemaal gelukt een Turnhoutse ploeg met veel Turnhoutse jongeren samen te stellen. Spijtig.”

“Maar laat ons eerlijk zijn, op iedere positie hebben we voorlopig 2 spelers. Er is nu veel jeugdtalent en er zitten spelers bij die hier nog niet gekend zijn, maar zeker in positieve zin zullen verrassen. Iedereen begint van nul. Niemand is nu al zeker van een basisplaats. De besten zullen steeds spelen. Vorm en inzet zijn belangrijk. De voorbereiding zal ons leren wat ons beste systeem is. Normaal gaan we 4-3-3 starten. Goed in blok spelen, samen aanvallen en ook samen verdedigen.”

Tom Moons en Bart Goris

 “Er is nog werk aan de winkel. Met ons vieren gaan we de volgende weken onze tegenstanders uit 4de C scouten. Ieder van ons kan neemt een paar wedstrijden voor zich. Zo leren we de ploegen uit onze reeks goed kennen. Zelf moet ik ook nog aan de slag om mijn trainersdiploma te behalen, dus ik weet wat doen.

“De heisa rond het stadion? in de Leemshoeve kunnen we beter voetballen, maar voor onze supporters en voor heel het randgebeuren is het Stadsparkstadion toch wel de betere oplossing. We staan nog voor serieuze uitdagingen maar staan met zijn allen klaar.”

“We zullen ook steeds in teamverband werken bij KFC Turnhout. Frank als sportief manager en ik als hoofdtrainer. Jef Dufraing, die ik goed ken uit mijn KVT tijd als T2, Bram Van Aelst als T3 en Paul Van Dijck als keepertrainer. We houden altijd voor ogen dat niet wij belangrijk zijn, maar wel de sportieve resultaten. Eén van werkpunten is zeker de sfeer, met goede resultaten plezieren we ook onze supporters. We moeten de Turnhoutse bevolking weer warm krijgen voor ons project. Ik denk dan met heimwee terug aan de periode dat ik zelf jeugdspeler was en wij met ons ploegje samen met onze ouders naar de eerste ploeg gingen kijken in het Villapark. Natuurlijk zijn de tijden veranderd, maar we moeten terug een club worden waar jeugd, eerste ploeg, dames en G-ploeg kunnen samenwerken. We willen het Turnhoutse voetbal terug op de kaart zetten. KFC Turnhout: de club van en voor iedereen.”

tekst: Bart Goris - foto's: Erik Geerts