Voorbeschouwing KFCT - Zwarte Leeuw

Op zondag 13 september om 15h00 speelt KFCT op de Leemshoeve tegen Zwarte Leeuw. De wedstrijd is live te volgen op http://www.kfct.be/live-feed

Zwarte Leeuw

Net zoals nu bestonden er in Rijkevorsel rond 1920 verschillende voetbalploegen. Eén ervan F.C.Rijkevorsel was in 1924 aangesloten bij de Kempische Voetbalbond. In 1926 werd in Rijkevorsel een nieuwe club opgericht, F.C. Zwarte Leeuw. De club sloot aan bij de K.B.V.B. en kreeg het stamnummer 1124.

De club kende alle kinderziekten en verbleef tot 1974 in de provinciale reeksen. In het seizoen '86-'87 was het raak, met slechts 41 punten werden ze kampioen Iedereen herinnert zich het eerste seizoen in derde en de nek-aan-nek race met Germinal Ekeren tot de laatste speeldag. Dat seizoen was er de transfer van de gebroeders Guy en Paul Franken van Turnhout richting de Leeuwen. Onder trainer Roger Kemland werd er een sterk team gevormd, met namen als oa.Bart De Roover, Kees Govers  en de gebroeders Ton en Rob Soffers.  Germinal won echter dat seizoen zijn wedstrijd en Zwarte Leeuw speelde maar gelijk. Germinal behaalde 51 punten en werd kampioen, Zwarte Leeuw haalde 50 punten.

Het volgende seizoen speelden ze wel kampioen met zes punten voorsprong op Heist, de deur naar tweede nationale stond open. Als kleinste gemeente in de Liga bleef Zwarte Leeuw iedereen verbazen. Ze eindigden derde en behaalde de eerste periodetitel. De eindronde werd gespeeld met Boom, Lommel en Genk. Op donderdag 31-05-90 moest de laatste wedstrijd tegen Genk uitsluitsel brengen over de tweede stijger naar eerste nationale. Genk won maar ondanks dit verlies was het een memorabele dag voor Rijkevorsel en de ganse Zwarte Leeuw familie.

Roger Kemland werd technisch manager bij de Leeuwen, en onder Colin Andrews, René Desayere, Filip Mesmaekers ea. trainers bleef Zwarte Leeuw 9 seizoenen lang een ploeg in tweede en derde klasse. Zelfs Paul Franken was er twee seizoenen trainer-speler. Spelers als Paul Martens, Jef Dufraing, Tom Moons  hebben er ook een verleden. Ook in de Belgische Beker haalde Zwarte Leeuw in die periode vele overwinningen, er waren wedstrijden tegen oa. RFC.Antwerp, Beerschot, Racing Genk,  SK.Lierse en KV.Mechelen.

Zwarte Leeuw zakte door toedoen van het Bosmanarrest terug naar bevordering waar het nu reeds een tijd verblijft. Gert Jochems vele jaren zelf speler van Zwarte Leeuw is er nu de hoofdtrainer en Roger Kemland werd ondertussen onder-voorzitter.

KFC Turnhout

KFC Turnhout speelde reeds vele wedstrijden tegen Zwarte Leeuw. De Leeuwen zijn momenteel ook leider in onze reeks met 7 punten. Huidige spelers van Zwarte Leeuw met een Turnhout verleden; Thijs Schrauwen, Ruben Meynendonckx  en Tom Van Dyck. Alan Ven speelde vorig seizoen nog in Rijkevorsel .

Vorige week werd er met 5-2 verloren op het veld van Thés Sport in Tessenderlo. Op basis van de wedstrijd was een gelijkspel hier terecht geweest maar KFCT mist opnieuw een resem kansen in de eerste helft en startte zwak aan de tweede helft. Met wat geluk en veel inzet kwam Thès in de wedstrijd en boekte het zijn tweede thuiszege.Het verslag van deze wedstrijd kan u terugvinden op http://www.kfct.be/a-kern/wedstrijdverslagen-kfct

Door Bart Goris

Zwarte Leeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo Kfct 4