Lyra - KFC Turnhout: De voorbeschouwing

Op zaterdag 29 augustus speelt KFCT de eerste uitwedstrijd van het seizoen in Berlaar tegen Lyra. De daaiherten hebben een bus ingelegd voor deze wedstrijd, je kan bij hen terecht voor meer info hieromtrend.

Voor diegenen die niet aanwezig kunnen zijn is er www.kfct.be/live-verslag . Hier kunnen de belangrijkste fases worden teruggevonden alsook de ploegopstellingen en de score.

Lyra Kfct 2

K. Lyra TSV

Geschiedenis van de club

In 1891 wordt zang- en toneelvereniging “Nut en Vermaak” gesticht. In 1899 ontspruit hieruit een turnafdeling. In zaal De Valk bespreken H. Fabri, J. Geboers, S. Verlinden en J. Van Ouytsel met enkele turners de oprichting van een voetbalafdeling. Zo ontstaat op 17 januari 1909 het eerste bestuur van voetbalclub Lyra et stamnummer 52. Het speelterrein ligt aan de Antwerpsesteenweg waar nu de wijk Australië is. Al in 1910 sluit Lyra zich aan bij de Belgische voetbalbond.Meteen in het voetbalseizoen 1912-13 speelt men kampioen van België in tweede afdeling. Dat was ook het eerste seizoen dat men speelde op het nieuwe voetbalterrein aan de Mechelsesteenweg. Lyra heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het Lierse verenigingsleven sedert zijn stichting. Lyra was een begrip op het gebied van voetbal, toneel, tennis, turnen, ballet en muziek. Het hoofdbestuur overkoepelde al deze afdelingen.De voetbalafdeling kent van aanvang af grote successen. Amper een jaar na de oprichting speelt men kampioen als “juniors” en wordt de schaal “Candy Diamond” gewonnen. De kampioenschappen volgen elkaar snel op en al in 1926 promoveert de club naar eerste klasse. Zes jaar later in 1932 speelt Lyra kampioen in de hoogste afdeling. 

Na de tweede wereldoorlog gaat het bergaf. Er volgen een aantal degradaties tot het in 1971 tot een afscheuring van de voetbalafdeling komt. In 1972 fuseert de voetbalafdeling met Lierse Sportkring.

Op 6 juni 1972 neemt voetbalclub Lyra een nieuwe start met de heroprichting van K. Lyra T.S.V., stamnummer 7776 en speelt de ploeg in vierde provinciale. Tot op heden bestaat en speelt de ploeg nog steeds onder deze naam.

Het huidige K. Lyra TSV

Lyra beleefde een slechte start. Op de eerste speeldag verloor het met 4-0 bij Thes Sport in Tessenderlo. De nederlaag kwam hard aan en de trainer wil een gepaste reactie zien in de wedstrijd tegen KFCT. We zijn gewaarschuwd.

KFC Turnhout

KFCT zag zijn eerste competitiewedstrijd uitgesteld worden naar 2/9 vanwege het bekertreffen van Hades. Daarom start de club op verplaatsing. In de plaats van deze eerste wedstrijd speelden we oefenmatchen tegen Beerschot-Wilrijk 0-2 en KFC Dessel B 0-3. In beide wedstrijden speelde KFCT verzorgd voetbal maar werden we op onze waarde geklopt. Zaterdag kunnen we ons al meteen meten in een belangrijke verplaatsing. De selectie is uiteraard pas vrijdag beschikbaar en zal dan worden toegevoegd aan deze voorbeschouwing.

Door Davy Van Menxel